dimarts, 19 de febrer del 2013

SORTIDES A CAL TET I CA L'ARANA


El Departament de Ciències Naturals de l’INS Salvador Dalí organitza cada any dues sortides guiades als espais naturals del riu Llobregat. Inclouen el tram final del riu Llobregat i els estanys de Cal Tet i Ca l’Arana. Són gairebé 90 hectàrees situades a la riba dreta del tram final del riu, on podem trobar estanys litorals, canyissars, jonqueres, prats humits, pinedes i ambients litorals. En ells hi ha gran diversitat de flora i fauna, especialment aus aquàtiques.
Les dues visites van dirigides a l’alumnat del Batxillerat de Ciències i tenen com a finalitat observar i conèixer el medi ambient proper al Prat en dues estacions: l’hivern i la primavera. Aquests dos períodes presenten comunitats faunístiques molt diferenciades tant en composició com en abundàncies i són un bo exemple per treballar el coneixement de la biodiversitat.
El delta del Llobregat és una zona clau en la ruta migratòria de moltes aus que vénen d’Europa i de l’Àfrica, amb espècies sedentàries, migradores, hivernants o reproductores i estivals. La diversitat biològica dels aiguamolls mediterranis es complementa amb la d’altres ambients naturals, com les pinedes litorals i les platges naturals. Però aquest territori és particularment interessant també des d’altres vessants. En especial des del punt de vista geològic, com a Delta, té un gran interès pedagògic ja que forma part dels continguts educatius de diferents nivells i és una de les estructures en què es poden observar millor les dinàmiques de formació (antigues desembocadures de riu, sediments, barreres de sorra...), així com conèixer el funcionament d’un important aqüífer i entendre la importància de la seva conservació.


És un indret excepcional per interpretar el paisatge, per estudiar l’ordenació territorial, la gestió ambiental, així com les diferents problemàtiques ambientals (contaminació, regressió litoral, desviament del riu, pressió metropolitana i aeroportuària, eutrofització, introducció d’espècies,…) i les diferents solucions que s’hi han aplicat o que es té la intenció d’aplicar-hi (depuradora, dessaladora, barrera hidràulica, eradicació d’espècies invasores, recerca,…). En definitiva, els espais naturals del delta del Llobregat són un excel·lent recurs pedagògic i un complement de l’activitat que ja es porta a terme a les aules.
Si voleu veure més imatges premeu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada